Macskavölgyi Művésztelep - Nagyszékely Kapitány Hilda

Nemzetközi Alkotó-, (festészet, tűzzománc, kerámia, fazekas) Zenei-, Pihenő- és Természetvédelmi Tábor

 KAPITÁNY HILDA

 ig_kep_diak.jpg


1990-ben a Gödöllői Művelődési Ház által szervezett Gödöllői Művésztelepen kezdtem el festeni. Ott ismerkedtem meg Debreczeni Zsófia festőművésznővel, akire a mai napig is hálás szívvel gondolok, Hervey Sándorral (Nagy Sándor unokájával) és a Remsey családdal. A régmúlt időszakban rajzkészségemet elsősorban a családban, később a Dési Huber Rajzkörben és az UVATERV Gyuri bácsi, (Dékány Tibor) által vezetett rajziskolájában fejlesztettem – ebben az időben jelentek meg grafikáim különböző lapokban, kerámiáim kisebb kiállításokon díjakat nyertek-, porcelánfestést Édesanyámtól, kerámiakészítést Nagynénémtől tanultam, de titokban mindig is a festészet vonzott.

2009 és 2011 között a RING Művészeti Képző hallgatója voltam, melyet sikerrel ez évben 2011-ben jeles - általános festő - minősítéssel fejeztem be. OKJ emeltszintű

A festészettel való megismerkedés új fordulatot hozott életembe, más szemmel kezdtem nézni a világot, megláttam azt a sok rejtett szépséget, amit talán eddig észre sem vettem. Ezeket az élményeket képeimen keresztül a szerencse és művészetpártolók segítségével sikerült megmutatni másoknak is. Több önálló és közös kiállításom volt (Parlament Cafe Bp., Kongresszusi Központ Bp., művésztelepek – Gödöllő, Pincehely, Nagyszékely, Pálfa – alkotóival közösen, MOK Balatonlelle, DOTE, SZOTE, SOTE NET, Gyula, orvosi kongresszusok kulturális programjaként). Kiállításaimnak a „CSEND-ÉLET" címet adom, szeretném, ha ebben a rohanó világban időnként megállnánk és észrevennénk a szépet és a jót. Úgy gondolom, hogy a csendéletek harmonikus nyugodt színeikkel békét és összhangot sugároznak felénk. A kiállítások látogatottsága bebizonyította, hogy van igény, ha csak néhány percre is, a békés nyugodt szemlélődésre. Festményeimről képeslapok készültek fiam és egy alapítvány támogatásával. Postai forgalomban nem kaphatók, de örömmel tölt el, hogy a munkám során megismert tudósok, kutatók képeslapjaimon küldenek baráti üdvözletet neves külföldi (Japán, USA, Németország) intézményekben dolgozó ismerőseiknek, valamint jótékonysági célokat is szolgálnak. A témaválasztás nálam érzelmi alapon történik. Egy barátság, meghitt környezet, zenei élmény, szép tárgyak és a természet csodái segítenek nekem, és hozzák el azt a hangulatot, melyben egy-egy szép alkotás megszületik.

 

Példaként Janka néni önzetlen, fáradtságot nem ismerő lelkesedése a falu kulturális értékeinek felkutatásában, művészeti erdei iskolájának létrehozása arra ösztönzött, hogy a régi Gödöllői Művésztelep egy kis szikrájának szellemét áthozva a Nagy Sándor házból szeretném, ha tőle távol de mégis közel, szelleme itt is újra éledne. Nővérem, Babi áldozatos munkája is példaként áll előttem, így én is a családi hagyományokat folytatva, a helyi művészeti életet próbáltam gazdagítani a Macskavölgyi Művésztelep létrehozásával (11 éve, ideköltözésemkor), mely több-kevesebb sikerrel a mai napig is működget. A művésztelep bemutatása a TV1 Hol-Mi, a Budapest TV Karosszék műsorában és a szekszárdi ÁNTSZ videofilmjében is bemutatásra került.  Első években a Gödöllői Rajzkör tagjai alkottak itt, az itt született alkotásokból több kiállítás került megrendezésre szerte az országban és köttettek életre szóló barátságok a nagyszékelyi családokkal. Remélem ez a szép alkalom felkelti újra az alkotni vágyó kedvet a közös alkotó munkára.

 

Szerencsésnek érzem magam, hogy sorsom ide vezérelt, ahol a nagyszékelyi szelíd dombok között még élnek az erdőben állatok, dombozás közben a vadon virágzó jácint és nárcisz mezők illatát lélegezhetem be, a vad szeles délutánok utáni vörösen izzó naplementéket láthatom és az egész országban szinte egyedülálló csodálatos csillagos éjszakák részese lehetek.

 

Kötődésem a faluhoz több mint 30 éves, akkor jártam itt először. A frissen esett hóban ugrándozó őzek látványa rabul ejtett és még a mai napig is mindig örömmel tölt el minden hét végén, hogy újra itthon lehetek.



Nagyszékely Református Templom 

Kiállítás a Falunap alkalmából a Nagyszékelyhez kötődő illetve ott élő alkotókkal

2009. június 27. 



orzo_lud_2.jpg

 ludak_es_en.jpg

http://www.tolnaart.hu/kezdo.htm


2011_dunaujvaros_1_061.jpg




 KAPITÁNY HILDA

Jelenleg a Moravcsik Alapítvány Nappali foglalkoztatójában önkéntes segítő vagyok és próbálom elsajátítani a tűzzománcozás mesterfogásait mesterem, Adorján Eszter segítségével! A Morvavcsik Alapítvány - moravcsikalapitvany.hu - által szervezett Psyc Art résztvevőjeként kíállítások a Budapest Art Brut Galériában

www.artbrut.hu

www.fovpi.hu













Mindig nagyon szeretett volna festeni, de csak ezelőtt 12* évvel kezdett el festeni hivatali munkája mellett Gödöllőn a Könyvtár szervezésében, a Nagy Sándor házban, melyben még érezni az ott megfordult kortársai szellemét. Itt ismerkedett meg Debreczeni Zsófiával és a Remsey családdal , http://ujember.katolikus.hu/Archivum/2001.12.23/1801.html akinek a mai napig is hálás tanítványa. A régmult időszakban rajzkészségét a Dési Huber körben és az UVATERV rajziskolájában fejlesztette, porcelánfestést Édesanyjától, kerámiakészítést Nagynénjétől tanult. Számára a festés új fordulatot hozott életébe, más szemmel kezdte nézni a világot, meglátta azt a sok rejtett szépséget, amit talán eddig észre sem vett. Ezeket az élményeket képein keresztül a szerencse és művészetpártolók segítségével sikerült megmutatnia másoknak is. Több önálló és közös kiállitása volt, melyek csodálatos légkörét többek között Debreczeni Zsófia és Hervey Sándor (Nagy Sándor unokája) tették számára egy életre felejthetetlenné. Azt az élményt, lelkiállapotot, amit a festés művészete ad, a világon semmihez sem lehet hasonlítani ezért rohanó világunkban a hétköznapok szürkeségét feloldva szeretné ajándékul adni képein kereszül a harmóniát, derűt és a nyugalmat.

Jelentősebb kiállításai: Sváb hegyi Gyermekgyógyintézet, Parlament Cafe, Kongresszusi központ, Varga művészeti galéria Gödöllő http://www.google.hu/search?sourceid=navclient&ie=UTF-8&rlz=1T4SUNA_enHU264HU269&q=G%c3%b6d%c3%b6ll%c5%91 , meghívás a Budapest TV Karosszék műsorába, ahol volt lehetősége beszélni a Nagy Sándor ház rendkívüli atmoszférájáról képei bemutatása mellett, fia és egy alapítvány segítségével 9 festményéről képeslap készült. TV 1 Hol-Mi? című műsorában tapasztalatok a művésztelepről és saját képeim bemutatása. Pincehelyi művésztelepek után közös kiállítás az alkotókkal  http://pegazus.extra.hu/, Simontornya Művelődési Ház ,  SOTE NET    http://www.sote.hu/  több alkalommal,                   Táplálkozástudományi Társaság Naggyülése Gyula HOTEL http://www.budapesthotelreservation.hu/hotels/hunguest_hotel_erkel.HU.phpErkel http://www.budapesthotelreservation.hu/hotels/hunguest_hotel_erkel.HU.php, Pálfai művésztelepek után közös kiállítás az alkotókkal Pálfa Művelődési Ház  www.palfa.hu/   http://www.iranymagyarorszag.hu/polgarmesteri_hivatal_palfa/I307977/ , DOTE Kísérletes Sebészeti Intézet Debrecen www.unideb.hu , rendszeresen orvosi témájú kongresszusokon,

Dr. Boór András költő-

http://www.kirakat.hu/Bo%C3%B3r_Andr%C3%A1s_Bo%C3%B3r_Andr%C3%A1s:_J%C3%B3madarak_-_novell%C3%A1k,_m%C3%BAltr%C3%B3l_%C3%A9s_jelenr%C3%B5l-t458-1430

nek adott interjú, mely állítólag megjelenik majd az Őnagysága, vagy valamelyik (Kiskegyed,Nőklapja?) újságban. Ebből készült összeállítás, mely már megjelent az Aktuell-ben

  - Mikor és kinek a biztatására kezdett festeni?

 Édesanyám porcelánfestő, nővére iparművész, így már gyermekkoromban művészek közelében éltem. Édesanyám révén a porcelánfestéssel, sablonvágással, nagynéném révén pedig a kerámiakészítéssel és azok festésével ismerkedhettem meg, de titokban mindig is a festészet vonzott. Festeni öt éve kezdtem a Gödöllői Rajzkörben, amely varázslatos környezetben, Nagy Sándor (a Gödöllői Művésztelep egyik megalapítója) házában működik, a művészeteket pártoló örökösök és Debreczeni Zsófia festőművész önfeláldozó munkája révén.


  • - Melyek voltak az első komolyabb sikerei?


Szerencsésnek mondhatom magam, mivel eddigi kiállításaim számomra mind igazi siker volt. Fantasztikus művész barátaimnak köszönhetően mindegyik megnyitó felejthetetlenül sikerült, a látogatottságot és a sok szép dicséretet pedig vendégkönyvem bejegyzései teszik maradandóvá. Talán mégis a legkedvesebb a Parlament Cafe-beli kiállításom volt, amelyet Nagy Sándor Skóciában élő unokája nyitott meg, aki sajnos már nincs közöttünk. Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy több mint százan eljöttek, közöttük olyanok is, akik munkám során ismertek meg és kíváncsiak voltak, milyen is vagyok a magánéletben. Azóta is még - a tegnapi nap is - a hivatalos ügyek elintézése után első kérdésük, mikor lesz újra kiállítás, mikor láthatók újra képeim.


  • - Képeit szemlélve, úgy érzem, hogy ön leginkább a csendéletek „szerelmese". Vajon miért?


Egyik legsikeresebb kiállításom is a „CSEND-ÉLET" címet viselte. Szeretném, ha ebben a rohanó világban időnként megállnánk és észrevennénk a szépet és jót. Úgy gondolom, hogy a csendéletek harmonikus nyugodt színeikkel békét és összhangot sugároznak felénk. A látogatottság bebizonyította, hogy van igény, ha csak néhány percre is, a békés nyugodt szemlélődésre.


  • - Legszebb csendéletei - szinte sorozatban - postai levelezőlapon is megjelenik. Miért választotta ezt a népszerűsítési formát?


A kiállításaim során kapott biztatások és az, hogy képtelen vagyok festményeimtől megválni. Így készültek el a képeslapok fiam és egy alapítvány támogatásával. Postai forgalomban nem kaphatók. Az okát magam sem tudom, de örömmel tölt el, hogy a munkám során megismert tudósok és kutatók képeslapjaimon küldenek baráti üdvözletet neves külföldi (Japán, USA, Németország) intézményekben dolgozó ismerőseiknek, valamint jótékonysági célokat is szolgálnak.


  • - Mennyi időnként vált témát? Például: tájkép, portrék, életképek milyen gyakorisággal születnek?


A témaválasztás nálam érzelmi alapon történik. Egy szép barátság, meghitt környezet, zenei élmény, szép tárgyak és a természet csodái segítenek nekem, és hozzák el azt a hangulatot, melyben egy-egy szép alkotás megszületik.



  • - Úgy tudom, hogy a közeljövőben „Macskavölgyi Művésztelep" elnevezéssel tábort szeretne indítani. Hol tart az alapítás művelete?


Az alkotótábor már két éve „működik", a Gödöllői Rajzkör tagjai alkottak itt és élvezték a dombos táj szépségeit. Az itt született művekből több kiállítás került megrendezésre. Az alkotótábor eddig még csak nyáron működött, de az alkotni vágyóknak minden évszakot tudnám ajánlani, mivel mindegyik csodálatos, csak néha a sár nehezíti meg életünket. Az alapötletet a régi Gödöllői Művésztelep adta és szeretném, ha tőle távol de mégis közel, szelleme itt is újra éledne és minden művészeti ág és minden korosztály résztvevője, részese lenne. Hely van, mindenkit szeretettel várok, ha alkotások nem is születnek rögtön, de feltöltődni, pihenni (még egy hosszú hétvégén is) lehet és az itt szerzett élményekkel gazdagodva az alkotó kedv is megsokszorozódik.


  • - Melyek a közeljövőben megvalósítandó, legfontosabb tervei?


A legfontosabb, hogy új lendülettel minél több időt tudjak fordítani a tanulásra, az alkotó munkára, de főleg a festészetre. Jó lenne, ha olyan művészek látogatnának el hozzám, akik személyiségükkel odavonzanák a művészeteket kedvelőket, az alkotni vágyókat. További terveimnek optimista alkat lévén két oldal sem lenne elég. Mégis nagyon szeretném, ha minél többen megismernék Nagyszékely nyugodt szelíd dombjait, a vad szeles délutánok utáni vörösen izzó naplementéket és az egész országban szinte egyedülálló csodálatos csillagos éjszakákat.




 Művészeti élet Tolna megyében a Tolna Art Honlapjáról

http://www.tolnaart.hu/kezdo.htm

Festői pályámat a Gödöllői Nagy Sándor házban kezdtem

http://www.magyarszemle.hu/szamok/2005/4/a_godolloi

i






Weblap látogatottság számláló:

Mai: 14
Tegnapi: 8
Heti: 44
Havi: 244
Össz.: 149 211

Látogatottság növelés
Oldal: Magamról
Macskavölgyi Művésztelep - Nagyszékely Kapitány Hilda - © 2008 - 2024 - muveszet-kapitanyhilda.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »